Hallo beste medegenieters, - Reisverslag uit Port Hedland, Australië van Jack Tukker - WaarBenJij.nu Hallo beste medegenieters, - Reisverslag uit Port Hedland, Australië van Jack Tukker - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Hallo beste medegenieters,

Door: Jack Tukker

Blijf op de hoogte en volg Jack

27 September 2008 | Australië, Port Hedland

Vandaag was het vroeg op want dit word 1 van de dagen waarin een lange afstand word afgelegd en wel 604 Km. Er worden een paar stops onderweg gehouden. Maar we ook een stopt gehouden bij het monument van Operation Jaywick die in de tweede wereld oorlog is gezonken. Voordat we naar ons hotel gingen zijn we naar de kust gereden en gekeken bij Woodside Protroleum North West Shelf Venture, hier word gas bevroren naar vloeibaar gas en met grote tankers naar Japan vervoerd. En het is een mijnstreek waarin we zitten. Bij het hotel in Karratha aangekomen kregen we de sleutel, zo mooie kamer heb ik nog niet gehad. Het was verleden week net opgeleverd. Hier was ook een betaalbare netaansluiting zodat ik eerst weer een bericht op de site kon plaatsen en op Hyves de foto’s. Ook zag ik dat het Monique was gelukt met de foto`s bedankt Mo. We vertrekken weer verder naar Tom Price we aan eerst langs de andere kant van de Baai bij Cossack kijken hier staan nog een paar oude huisje en gerechtsgebouw. En er wonen nog 8 mensen en die gaan niet weg. We stopten nog bij een oude regional Prison in Roebourne, leuk om te zien. Al die oude spullen. We zijn gaan rijden naar ons lunch plek en dat ligt in Millstream . Om hier te komen zijn we over de onverharde wegen gereden met een hoop stof achter laten en we reden langs de spoorlijn waar over de ertstreinen rijden. Nou daar zijn we een paar van tegen gekomen. 2 locomotieven ervoor en ongeveer 240 wagons achter. Een lengte van rond 2,5 km zijn ze dan, echt groot. Ze rijden met een van 75 km. De waarde van de lading is dan 5 miljoen dollar. Morgen gaan we in de mijn kijken. Ons slaapadres is ook tussen de mensen die hier werken. En we eten ook in hun mess. Weer eens wat anders en leuk. Ja, vandaag ga we naar het grote materiaal. Bij het bezoekerscentrum kregen we een helm en bril. We moesten goede schoenen aan hebben, hierna gingen we in de bus, nou hier in kon je al zien dat we een openmijn gingen bezoeken alles zat onder de roodbruin stof . De chauffeur was ook de gids en na het passeren van de slagboom meldt hij zich in en kreeg een auto voor de bus die ons begeleiden. Want dat is voorschrift, bij de uitkijk boven op de berg hadden ze een truck gezet. Hierbij konden we foto`s nemen. Om een beeld te geven van het voertuig: eigengewicht 200 ton, laadvermogen is 345 ton maar hij word niet meer dan met 240 ton geladen. Brandstof verbruik geladen de berg op is 20 liter op een kilometer. Het was een interessante rondleiding. We gingen weer verder met de tour richting Newman. Onderweg zijn we in het Karijini National park naar de rotsen wezen kijken. Dit was weer een dag. Vandaag vrijdag 26 september zijn we nog naar een uitkijk gereden over Newman hierna gaat de reis naar Port Hedland. Wel via het plaatsje Marble Bar wat nog een record temperatuur heeft van 38 graden en dit 160 dagen in een jaar. In Port Hedland aangekomen kon je goed zien wat hier gedaan werd. Er lag een grote berg met zout en verder op zag je de treinen staan met erts. In de haven lag een bulkschip te laden en een tweede werd net met behulp van 4 sleepboten aan de wal gelegd.
Voor de kust lagen nog 11 zulke boten te wachten. Me hotelkamer lag aan de kust en is een schittert uitzicht.

• 27 September 2008 - 18:03

Yvonne:

Leuk om je verhalen te lezen.. weten we tenminste waar je bent.. Geniet er nog van....tot gauw weer.

• 28 September 2008 - 04:56

Cleopatra:

Ha die Jack, leuk verhaal. En wat die afstanden betreft, het gaat een beetje lijken op de afstanden die we hier afleggen. Hoop dat je onderweg alleen wat minder zand en mooiere dingen ziet dan wij hier. Kijk je uit in die mijn! Ik kan je niet koemn redden :-) Liefs Audrey

• 29 September 2008 - 21:32

Netty:

hoi jack hier een mailtje van mij uit Canada.Hier gaat alles naar het zin.Vandaag is het bewolkt.As.Zaterdag vlieg ik weer naar holland.Ik wens je nog een goede tijd in kangaroeland.Gr. netty